Siivouskonerobotti kerää katseita kauppakeskuksessa: "Pääsikö se teiltä karkuun?"

30.04.2020

Kotioloissa robotit alkavat olla jo melko tuttu näky. Robottiruohonleikkuri pitää naapurisi viheriön siistinä ja oma kissasi metsästää itsestään siivoavaa imuriasi aina, kun se kurvaa esiin sohvan alta. Erilaiset automaattiset laitteet ovat helpottaneet elämäämme kotona ja puutarhassa jo jonkin aikaa. Nyt kuitenkin robotit alkavat auttaa meitä myös ammattisiivouksessa.

 

Espoon uudistettu kauppakeskus Ainoa sai ensimmäisen siivouskonerobottinsa nyt huhtikuussa. Kävimme katsomassa, miten uuteen siivoojaan siellä suhtauduttiin. Ja kyllä, laite herätti huomiota ohikulkijoissa. Moni pysähtyi kuvaamaan siivousrobotin kulkua puhelimellaan ja lapsetkin innostuivat leikkimään sen ympärillä. Enemmän kuin kerran ihmiset aloittivat keskustelun kysymällä hyväntuulisesti "Pääsikö se teiltä karkuun?". Tätä seurasi kysymyssarja siitä, miten siivouskonerobotti oikein toimii. 

 

 

Miten se oikein toimii?

Tässä tapauksessa siivouskonerobottiin on ohjelmoitu pohjapiirustukset kaikista kauppakeskuksen kerroksista ja alueista, jotka sen halutaan siivoavan. Ohjelmointi voidaan suorittaa myös muilla tavoilla. Siivouskonerobotti jättää jälkeensä puhdasta lattia-alaa noin neljän tunnin ajan, jonka jälkeen se viedään lataukseen. Saatavana on myös malli, joka ajaa itsensä lataukseen, kun akku on loppumassa ja tyhjentää sekä täyttää vesisäiliönsä autonomisesti.
 

Voiko robotti törmätä ihmisiin?

Siivouskonerobotti hahmottaa maailmaa etupaneelissa olevan 3D-kameran avulla. Se näkee liikkuvat ja kiinteät objektit, kuten tuolit, ostoskärryt tai ihmiset jo usean metrin päästä ja tietää pystähtyä tai väistää ne ajoissa. Laitteessa oleva infrapuna mahdollistaa navigoinnin myös täysin valaistuksettomassa tilassa.

Kameran ja infrapunan lisäksi laitteessa on Lidar-lasertutka. Tutka yltää aina 25 metrin säteelle laitteesta ja näkee noin 6 cm:n korkeudella lattian pinnasta. Se täydentää 3D-kameranäköä ja nopeuttaa esteiden tunnistamista ja havainnointia. Lisäksi laite on ympäröity lukuisilla ultraäänisensoreilla, jotka varmistavat että se on juuri oikealla etäisyydellä seinistä ja muista esineistä.

Jos sensori lakkaisi toimimasta, kone pysähtyy automaattisesti ja yrittää elvyttää sensorin käynnistämällä sen uudelleen. Jos tämä ei auta, kone ilmoittaa sensoriviasta, eikä jatka toimintaa. 

 

Haluatko tietää lisää?

Jos haluat pysyä kehityksen kyydissä ja tehostaa omaa siivoustoimintaasi, lue lisää Adlatus siivouskonerobotista täältä.