Se on kuin mätä banaani hedelmäkorissa

15.04.2020

Kylpyhuone on aivan uusi. Vain muutaman kuukauden vanha ja sen omistajat ovat olleet onnellisia siellä peseytyessään ja käydessään. Tai ainakin siihen asti kunnes allaskaapin kulma alkoi turpoamaan ja puinen ovenkarmi halkeilemaan. Muutamassa kuukaudessa ehtii tapahtua paljon, ainakin märkätiloissa oleville kalusteille. Kosteutta kestämättömät kalusteet märkätilassa ovat kuin mätä banaani muuten herkullisessa hedelmäkorissa - pilaavat kokonaisuuden. Muistathan varmistua siitä, että valitsemasi kalusteet ovat aidosti vedenkestäviä.

 

Yleisimmin käytetyt märkätilojen kalustemateriaalit ja niiden vedenkestävyys
 

1. MDF: Puukuidusta valmistettu MDF-levy (medium-density fibreboard) on usein pinnoitettu melamiinilla, maalilla tai viilulla. MDF:stä valmistetut kalusteet tai listat kestävät jonkin verran kosteutta, mutta turpoavat kastuessaan. Ne eivät kestä jatkuvaa roiskevettä, mutta niitä voidaan käyttää kosteissa wc-tiloissa ja kylpyhuoneissa, joissa ilmanvaihto on riittävä. 
 

2. PINNOITTEET: Pinnoitetuilla kalusteilla tarkoitetaan tässä lastulevyä, MDF- tai HDF-levyjä, joissa on esim. PVC-kalvo tai lakattu viilu. Tällaiset pinnoitukset lisäävät kalusteiden kosteudenkestävyyttä. Saumaton PVC-kalvo kestää jatkuvaa roiskevettä ja sillä pinnoitettuja kalusteita voidaan käyttää märkätiloissa. Jos pinnoite kuitenkin vaurioituu, on kaluste kosteudelle altis. 


3. KOKO PUU: Kokopuukalusteet kestävät kosteutta paremmin kuin kuitulevyistä tehdyt kalusteet. Ne on myös aina hyvä käsitellä kosteudenkestävällä lakalla. Kokopuukalusteet eivät kuitenkaan kestä jatkuvaa roiskevettä


4. METALLI: Ruostumattomasta teräksestä tai alumiinista valmistetut kalusteet ovat vedenkestäviä. Myös maalatusta metallista tehdyt kalusteet kestävät jatkuvaa roiskevettä, kunhan maalipinta on ehjä. Maalatun pinnan vaurioiduttua, alkaa myös metallirunko hiljalleen ruostumaan.


5. PVC: Polyvinyylikloridi on laajalti käytetty muovi. PVC-kalusteissa ei ole saumoja, ruuvinreikiä tai ruuvin kantoja. Ne ovat ympärimaalattuja. PVC:stä kokonaan valmistetut kalusteet ja listat kestävät 100 %:sesti kosteutta ja roiskevettä. Vaikka maalipinta vaurioituisi, kaluste ei altistu kosteudelle. PVC-kaluste on tarvittaessa uudelleenmaalattavissa.

 

Useiden hyötyjen PVC-kalusteet
 

PVC-kalusteiden kosteuden- ja vedenkestävyys on omaa luokkaansa, mutta niillä on myös muita hyviä ominaisuuksia, kuten:

  • Pitkäikäisyys
  • Vapaa sijoiteltavuus
  • Käytön huolettomuus
  • Helppo puhdistettavuus
  • Laadukkaat materiaalit ja ensiluokkaiset komponentit
  • Työnsä tehtyään kalusteet jatkavat elämäänsä jakamalla jäljelle jääneen energiansa jätteenpolttolaitoksen kautta lämpöenergiana

 

Tutustu tarkemmin aidosti vedenkestäviin Tammiholman PVC-kalusteisiin täällä tai kysy lisää!