Onko rakennusalan alho jo ohi? Tammiholmassa rakennuskoneiden menekki kasvoi reilusti.

18.06.2024

Talousuutisissa ei ole näkynyt aikoihin hyviä uutisia, etenkin mitä tulee rakennusalaan. Rakennusala on tunnetusti suhdanneherkkää ja sitä seuraamalla tehdään usein ennustuksia ja johtopäätöksiä muunkin talouden suhteen.

Rakennuslehti uutisoi viime vuoden lopulla siitä, miten rakennusala on hätää kärsimässä, Helsingin Sanomat luonnehti helmikuussa tilannetta synkäksi ja Valtioneuvoston rakennusalan suhdanneryhmä arvioi rakentamisen vähenevän tänä vuonna edelleen 3-4 %.
 


Kimmo Puro Tammiholmasta näkee rakennusalalla elpymisen merkkejä
 

On se rakennusalan yleinen kehitys näkynyt meilläkin. Ei ole 1,5 vuoteen mennyt isoja konemääriä, vaan rakennuskoneiden omistajat ovat ennemmin panostaneet vanhojen laitteiden korjaamiseen, toteaa Tammiholman rakennuskonemyynnistä vastaava Kimmo Puro.

Jossain kohtaa suhdannekäyrät ja yleisen alavireen on käännyttävä toiseen suuntaan. Pieniä merkkejä on jo ilmassa, jos tarkkaan lukee rivien välistä. Olisiko pahin jo takana ja voitaisiin alkaa jäykistämään niskaa ylöspäin katsomista varten?

Ainakin rakennuskonevuokraamojen usko tulevaan näyttää vironneen. Toimitimme juuri Hämeen Vuokrakoneelle 20 PullmanErmator rakennusimuria sekä Konevuokraamo Vatupassille Contec lattiantyöstökoneita, Sprintus ja Kerstar vesi-imureja sekä Columbus lattianhiomakoneita, Puro summaa.

Myös Vatupassilla tunnelma on positiivisen odottava.

Näemme ilmassa jo nyt seitin ohuita merkkejä paremmasta, ja meillä on vahva luotto siihen, että ensi vuonna rakentaminen lähtee nousuun ja vuodesta tulee hyvä, toteaa Vatupassin operatiivinen johtaja Sampsa Tanskanen.

Vatupassi investoikin tällä hetkellä laadukkaaseen kalustoon ja uusien toimipisteiden avaamiseen Turkuun, Tampereelle sekä Vantaalle.

Onko tässä ehkä mukavin lukemasi rakennusalan uutinen vähään aikaan?