Siivouskoneen hankkiminen

 

Millä perusteella sinä ostat uuden siivouskoneen? Järkevä siivouskoneen hankkiminen on paljon muutakin kuin hinnan tai tehojen vertailua. Jokaiseen kohteeseen kannattaa valita hinta-laatusuhteeltaan paras kone juuri kyseiseen kohteeseen. Näin pidetään kulut optimaalisina, eikä makseta turhasta. Samalla myös vältytään siltä, että jouduttaisiin myöhemmin hankkimaan toinen siivouskone alkuperäisen hankinnan lisäksi. Tässä artikkelissa haluamme antaa strategisia vinkkejä siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun siivouskoneen hankkiminen tulee ajankohtaiseksi. 

 

1. Kohteen tyyppi

 

Yleisimpiä yhdistelmä- tai lakaisukoneilla ajettavia kohteita ovat julkiset tilat, myymälät, tuotantotilat, korjaamot sekä varastot. Jokaisella näillä on omat ominaispiirteensä, jotka tulee ottaa huomioon konetta valitessa.

 

 

  • JULKISET TILAT: Julkisiin tiloihin lukeutuvat esimerkiksi sairaalat, koulut ja muut laitokset. Tällaisissa kohteissa on hyvä ottaa huomioon siivouskoneiden äänenvoimakkuus etenkin päiväaikaan siivotessa. Erityisesti sairaaloissa ja liikuntahalleissa kannattaa myös miettiä kemikaalittomien siivouskoneiden käyttöä, sillä niistä ei jää pesuainejäämiä, jotka ovat otollista maaperää haitallisten mikrobien synnylle. Niiden käyttö myös lisää kitkaa ja näin ollen vähentää liukastumisia ja kaatumisia. Julkisissa tiloissa törmätään myös aika ajoin vanhempiin rakennuksiin, joissa ei ole hissejä, vaan kerroksia yhdistävät vaikeakulkuiset portaat. Tällöin ei voida hankkia raskaskäyttöistä siivouskonetta, jota pitäisi liikuttaa kerrosten välillä, vaan pitää turvautua toisenlaiseen vaihtoehtoon.
     
  • MYYMÄLÄT: Etenkin talviaikoina märistä kengistä sisään kantautuva hiekka ja tiesuola tummuttavat myymälöiden ja kauppakeskusten lattiat nopeasti. Näihin tiloihin valitaan aina lautasharjakone, joka saa lattiat taas kiiltäviksi ja edustaviksi. Koneen lisäksi on järkevää käyttää lisäksi timanttilaikkoja.
     
  • TUOTANTOTILAT/KORJAAMOT: Tällaisten tilojen lattioilta löytyy usein öljyä ja rasvaa. Siivouskoneeksi kannattaa valita jälleen lautasharjakone, jolla pinttynyt lika saadaan pois. Jos tuotantotilojen lattialla on paljon irtoroskaa kannattaa puolestaan kääntyä sylinteriharjoilla varustetun yhdistelmäkoneen puoleen. Muita vaihtoehtoja ovat myös lakaisukone tai lakaisupesukone tilan koosta ja vesipisteistä riippuen.
     
  • VARASTO/LOGISTIIKKA: Usein varastoissa, parkkihalleissa ja joissain teollisuuskohteissa lattialle kertyy paljon irtoroskaa, mikä pitää kerätä talteen. Tällöin kohteeseen valitaan joko lakaisukone tai sylinteriharjainen yhdistelmäkone riippuen esim. vedenkäytön mahdollisuuksista. Joskus erityisesti vanhemmista kiinteistöistä ei löydy pesupaikkaa tai lattiakaivoa, jolloin valittavaksi jää vettä hyödyntämätön lakaisukone. Myös tilat, kuten kylmät parkkihallit, puoltavat erityisesti talvikäytössä lakaisukoneen käyttöä.  

 

2. Kohteen koko

 

Siivouskoneen koko ja työleveys kannattaa valita aina kohteen koon mukaan. Jos esimerkiksi hankit 10.000 m2 kokoiseen parkkihalliin liian pienen koneen, aikaa tuhlautuu turhaan jatkuvaan säiliöiden täyttämiseen ja tyhjentämiseen.

 

 

Koon lisäksi kannattaa ottaa huomioon myös kohteen muoto. Jos pestävä ala on iso, esteetön ja laaja, suosittelemme hankkimaan isomman koneen. Tällöin ajoaika lyhenee, kun hallia ei tarvitse ajaa edes takaisin montaa kertaa. Jos taas kohde on sokkeloinen ja siellä on vaikeapääsyisiä tiloja, suosittelemme valitsemaan koneen koon ahtaamman pestävän tilan mukaan. Huomioi myös koneen kääntyminen.

 

3. Käyttökerrat

 

Mitä useammin kohdetta siivotaan, sitä tarkemmin koneen kapasiteetin tulee vastata kohteen kokoa eli ajettavaa pinta-alaa. 

 

 

YLLÄPITOSIIVOUS: Tärkein asia päivittäispesuissa on varmistaa, että koneen kapasiteetti riittää päivittäisen työvuoron tekemiseen. Eli, että kohde saadaan siivottua lataamatta akkuja välillä. Kun koneella ajetaan päivittäin, on hyvä muistaa myös, että törmäysten mahdollisuus ja osien kuluminen lisääntyy. Tällöin on hyvä valita siivouskonetoimittajaksi sellainen kumppani, joka pystyy toimittamaan tarvittavat osat mahdollisimman nopeasti ja huoltamaan laitteen kuntoon jopa saman päivän aikana, jottei turhia seisokkeja synny. Jos harkitset siivousrobottia, huomioi, että kohteen ylläpitosiivous tulisi tapahtua vähintään viitenä päivänä viikossa, kolmena tuntina päivässä, jotta robotin hankkiminen olisi perusteltua. 

JAKSOTTAINEN SIIVOUS: Ylläpitosiivousta harvemmin, mutta säännöllisesti suoritettava siivous, jolla varmistetaan sovittu puhtaustaso. Tähän lukeutuvat myös työmaiden loppusiivoukset sekä muut kertaluontoiset siivoukset. Kun koneen tarve ei ole yhtäjaksoinen, voidaan koneen ostamisen sijaan harkita myös koneen lyhyt- tai pitkäaikaista vuokrausta. 

PERUSSIIVOUS: Kun edellisillä menetelmillä ei enää pystytä saavuttamaan sovittua puhtaustasoa tehdään perusteellinen perussiivous. Esimerkiksi pinttyneet tuotantotilojen lattiat tai epätasaiset kolikkolattiat saadaan helposti uuden veroisiksi tätä varten valmistettuja laitteita käyttämällä. Tammiholman valikoimasta löydät epätasaisille lattiapinnoille sopivat peruspesulaitteet kuten Excentr ja Duplex lattianhoitokoneet. Erityistä tehoa vaativiin peruspesukohteisiin, kuten lattioiden eheytykseen tai vahanpoistoihin, suosittelemme Excentriä. Tasaisilla pinnoilla voidaan koko lattia kunnostaa, jopa entisöidä, vain muutamalla kymmenellä eurolla käyttämällä Suprashine timanttilaikkoja.

 

4. Hankintatapa

 

 

Siivouskoneita hankkiessasi sinun kannattaa ottaa huomioon laitteen kokonaiskustannukset, eikä tuijottaa pelkästään hankintahintaa. Kone, joka maksaa ostohetkellä 2.000 €, mutta täytyy vaihtaa uuteen kahden vuoden päästä, tulee pian kalliimmaksi kuin, kone joka maksaa 5.000 € ja kestää 10 vuotta. Kun olet tehnyt ostopäätöksen, sinulla on karkeasti katsottuna kolme vaihtoehtoa:

KONEEN OSTO: Siivouskoneiden ostamisessa pätevät samat lainalaisuudet kuin autoissa tai miksei asunnoissakin. Osa haluaa omistaa ja osa vuokrata.

LEASING: Ostamisen lisäksi, siivouskoneitakin saa leasingrahoituksella. Tällöin maksat siivouskoneesta aina saman kiinteän summan kuukaudessa.

HUOLTOLEASING: Siivouskoneen pitämisestä tulee kallista, jos huoltokustannukset ja huollon tarpeen aiheuttavat seisokit lisääntyvät. Jos valitset huoltoleasingin, käytössäsi on periaatteessa aina toimiva kone, sillä koneen takuuaika on tällöin koko sopimuskauden mittainen. Huoltoleasing kattaa samat edut kuin leasing-sopimus, mutta siihen kuuluvat lisäksi sopimuksen sisältämät huoltoedut. Näitä voivat olla esimerkiksi säännöllinen huolto, jossa vaihdetaan kuluneet tai rikkoutuneet osat, tehdään koneelle kuntotarkastus ja annetaan asiakkaille käyntiraportti.

 

Toivottavasti siivouskoneen hankkiminen on jatkossa sinulle helpompaa ja kannattavampaa. Jos kuitenkin mieleesi herää kysymyksiä, myyntitiimimme auttaa vastailee niihin mielellään: