Monipuolinen toimistosiivous

 

22.1.2024


Toimistosiivous

Toimistojen siivouksessa pitää tuntea monenlaiset materiaalit, vaatimukset, aineet sekä koneet. Kyselimme asiakkaaltamme, toimistosiivouksiinkin jo kolmen vuosikymmenen ajan erikoistuneelta Fresh Houselta lisää aiheesta. Lue alta, mikä on ominaista toimistosiivoukselle ja mitä vaatimuksia esimerkiksi kokolattiamatto edellyttää siivoukselta. Lisäksi saat Fresh Housen palvelujohtaja Päivi Klemetiltä vinkin, miten koko päivän kokolattiamatossa muhinut mustikkasmoothietahra saadaan poistettua.

 

Kun yhdessä kohteessa on useita erilaisia lattiamateriaaleja

 

"Toimistoissa jalan alta voi löytyä lähes minkälaista lattiapintaa vain. Kokolattiamattoa, vinyyliä, parkettia, puuta, laminaattia, kiveä ja laattaa. Vinyyli on selkeästi tulossa parketin ja laminaatin tilalle”, selvittää Päivi. Toimistoille on tyypillistä, että useat pintamateriaalit saattavat esiintyä samassa tilassa, ja niiden puhdistaminen, hoito ja suojaus edellyttävät hyvää materiaalien tuntemusta.

Päivi kertoo, että paras siivouskone tällaisiin monimuotoisiin kohteisiin on sellainen, millä voidaan pestä kaikkia pintamateriaaleja pienellä twistillä. Esimerkiksi laikkaa vaihtamalla pintamateriaalin mukaisin vaatimuksin. Tällainen monimuotoisiin kohteisiin soveltuva kone on esimerkiksi Excentr 43, jota myös Fresh House hyödyntää toimistokohteissaan.

Excentr 43 on ainutlaatuinen kone, jolla voi juurikin laikkaa vaihtamalla pestä sekä tekstiilipintoja että kovia ja epätasaisia lattiapintoja. Tällä lattianhoitokoneella voidaan kiillottaa kivilattiaa, pestä pesutiloja, saunoja sekä muita tiloja epätasaisine pintoineen samaan tapaan kuin muillakin Excentr-koneilla. Lisäksi sillä voidaan kunnostaa lattioita, esim. hiomalla ja öljyämällä puulattioita. Excentr 43 lattianhoitokoneella työskentely vaatii vain minimaalista vedenkäyttöä, jolloin kokolattiamatot ovat kuivia jo puoli tuntia pesun jälkeen ja laminaattilattiatkin säilyvät hyvänä pesun jäljiltä.

Fresh Housen Päiville on jäänyt erityinen muisto Excentr 43 lattianhoitokoneesta. "Asiakkaalla oli kaatunut noin litran verran mustikkasmoothiea kokolattiamatolle. Matto oli sävyltään vaaleanbeige. Asiakas soitti hädissään, että mitä tehdään, voitteko tulla pesemään sen heti. Meillä ei ollut mahdollisuutta mennä saman tien, joten ohjeistin asiakasta lusikoimaan smoothien pois lattialta siinä määrin kuin se on mahdollista ja laittamaan kylmällä vedellä kostutetun mikrokuituliinan siihen päälle ja kielsin hankaamasta. Asiakas teki niin kuin pyysin ja soitti sitten vielä iltapäivällä kotiin lähtiessä, että tahra on edelleen vielä siinä. Lohdutin häntä, että tulen illalla käymään ja poistan tahran. No menin sitten poistamaan tahraa painehuuhtelulaitteella. Pestessäni mattoa huomasin, että smoothiekohta rupesi vaahtoamaan. Matossa oli aikaisempien pesukertojen jäljiltä puhdistusainejäämiä runsaasti. Sain poistettua vaahtoamisen, mutta en onnistunut poistamaan tahraa. Tästä tietenkin suivaantuneena rupesin selvittämään, että onko minulla mitään muuta vaihtoehtoa tahran poistamiselle. Sainkin selville, että voisin kokeilla aktiivihiiltä sisältävää puhdistusainetta. Hankin aineen ja käsittelin tahrakohdan ohjeiden mukaisesti. Annoin aineen vaikuttaa ja lopuksi pesin maton Excentr 43 lattianhoitokoneella, jossa käytin mikrokuitulaikkaa ja kylmää vettä. Ja kuinka kävikään. Sain tahran kokonaisuutenaan pois. "

 

Lue lisää täältä: Monipuolinen lattianhoitokone Excentr 43

Katso video: Fresh Housen Anniina näyttää miten kokolattiamatto vapautuu kahvitahroista

 

Kokolattiamaton tärkein huoltotoimenpide

 


Toimistosiivous

Useimmin toimistojen lattiapinnat ovat yhdistelmä jotain kovaa pintaa sekä kokolattiamattoa. Tekstiililattiat parantavat akustiikkaa ja luovat lämmintä tunnelmaa. Tekstiililattioiden hoito vaatii järjestelmällistä imurointia, jotta matto säilyy edustavana ja hyvänä mahdollisimman pitkään. Satunnainen kokolattiamaton peseminen ei pelasta mattoa, jos sen säännöllinen ylläpito on laiminlyöty.

Kokolattiamatto on rakenteeltaan hyvin erilainen verrattuna koviin lattiapintoihin. Siksi sen ylläpitoon on olemassa myös omat laitteet, jotka poistavat mattoon päätyneen lian ennen kuin se tamppaantuu maton pohjalle. Tällaiseen imurointiin tavallisia imureita tehokkaammin sopivat:

- Pienempiin, kalustettuihin tiloihin: COLUMBUS ST11PRO pölynimuri harjaavalla mattosuulakkeella tai
- Laajempiin auloihin ja muihin isoihin tiloihin laadukkaat COLUMBUS mattoimurisarjat

 

Kokolattiamaton peseminen

 

Kun ylläpitoimurointi on hyvissä kantimissa, voimme puhua kokolattiamattojen pesemisestä. ”Tärkeimpiä vaatimuksia kokolattiamattopesurille ovat tehokkuus, hiljaisuus, helppokäyttöisyys sekä ladattavuus”, summaa Päivi.

Kun kokolattiamattoja pestään päivittäin paljon, on hyvä hankkia ahkeraan käyttöön sopiva kokolattiamattopesuri, esimerkiksi jo mainittu Excentr 43 tai Tennant R3 kokolattiamattopesuri. Päivittäis- tai viikoittaiskäyttöön sopiva matonpesukone suihkuttaa veden maton sijasta esimerkiksi pesuteloihin. Tällöin hyvin vähällä vedellä ja laitteen mekaniikan avulla saadaan nostettua kokolattiamaton pinnasta likaa ja hiekkaa, jotka kulkeutuvat sitten koneen likavesisäiliöön. Tällaisilla koneilla tekstiililattia on kuiva muutamissa kymmenissä minuuteissa, minkä vuoksi pesuja voidaan tehdä lähes koska vain. Esimerkiksi Fresh House pesee toimistojen kokolattiamattoja joskus päiväaikaankin. Tällöin pestään osissa, eli ne huoneet tai tilat, jotka ovat hetken ajan tyhjillään.

Imuroinnilla ja päivittäispesuilla ei päästä aivan kokolattiamaton pohjaan asti, vaan sitä varten ovat peruspesut. Tähän tarkoitukseen sopiva laite on esimerkiksi Tennant E5 kokolattiamattopesuri. Peruspesulla tarkoitetaan 1-2 kertaa vuodessa tapahtuvaa perusteellisempaa pesua, jolla tässä tapauksessa vettä kestävä matto puhdistetaan läpikotaisin. Peruspesuja ei voida tehdä toimistoaikoina, vaan ne ajoittuvatkin lähes aina loma-aikaan, koska maton kuivuminen kestää tässä tapauksessa noin 8-10 tuntia. Peruspesuissa kone suihkuttaa vettä suoraan mattoon kastellen sen kokonaan. Koneen harjat nostavat maton pohjaa myöten kaiken lian pintaan, josta se yhdessä veden kanssa kuivataan säiliöön. Tässä tapauksessa kone toimii ikään kuin harjaava painehuuhtelulaite.

 

Muiden lattiapintojen siivoaminen

 


Toimistosiivous

 

Vietämme itsekin toimistossa paljon aikaa, ja kysyimme Päiviltä, mitä siivoaja toivoisi, että toimistotyöntekijät ottaisivat huomioon omassa työpisteessään. Hän kertoo, että toiveena olisi, että pöytä- ja tasopinnat pidettäisiin vapaina tai ainakin järjestyksessä, niin että siivous on mahdollista. Lisäksi myös toimistotyöntekijöiden pitää huolehtia siitä, että pöytien alle ja reuna-alueille ei kerääntyisi tarpeetonta määrää tavaraa, kenkiä yms. Näin lattiapinnat voidaan esteettömästi siivota. Ylipäätänsä on olisi hyvä pitää oma työympäristö järjestyksessä.

Toimistotyöntekijöiden liikkuvien tavaroiden lisäksi toimistoissa on muitakin esteitä siivoajan näkökulmasta. Tiloissa olevat kalusteet määrittelevät myös osaltaan siivouskoneiden ominaisuuksia. Toimistosiivoukseen valittava yhdistelmäkone tulee mahtua hyvin tuolien ja pöytien alle. Ketteriä toimistojen monitoimikoneita ovat esimerkiksi MIRA ja Tennant CS5 yhdistelmäkoneet. Tällaisilla laitteilla voidaan pestä helposti muutaman sadan neliön toimistoja, auloja sekä porrastasanteita. Koneiden merkitys siivouksessa lisääntyy entisestään toimistojen yhteydessä olevien ruokaloiden ja kahviloiden lattioissa. Ruokailutilat tarvitsevat tehokasta koneellista puhdistusta, mitä ei voida yhtä hygienisesti tehdä moppi- ämpäriyhdistelmällä.


Katso video:Näin puhdistuvat toimistojen aulatilat.

 

Parhaat siivouskoneet toimistojen siivoukseen

 

Laadukkaat Columbus kokolattiamattoimurit

Monikäyttöinen lattianhoitokone Excentr 43

Kokolattiamaton pesuun erikoistuneet koneet

Ketterä MIRA 40 yhdistelmäkone

Matalaprofiilinen Tennant CS16 yhdistelmäkone