Rappukäytävien perussiivous

 

22.1.2024


Toimistosiivous

 

Rappukäytävä kertoo kerrostaloista enemmän kuin tuhat sanaa. Se on eräänlainen taloyhtiön sydän, jossa voit paitsi haistaa, mitä naapuri meinaa tänään syödä, myös selvittää nopealla vilkaisulla, miten taloyhtiö voi. Asukkaat kulkevat rappukäytävässä monta kertaa päivässä ja sillä on merkitystä, onko tila siisti, portaat kiiltävät ja ilma raikas vai haiseeko koko rappukäytävä tunkkaiselta ja näyttävätkö portaat kuluneilta ja naarmuisilta.

 

Säännöllisellä ylläpitosiivouksella rappukäytävä pidetään siistinä, turvallisena ja miellyttävänä, mikä palvelee kaikkia. Kerran tai kahdesti vuodessa tarvitaan kuitenkin järeämpiä konsteja eli rappukäytävien perussiivousta. Tehokkaalla perussiivouksella kunnostetaan lattia- ja porraspinnat lähes uudenveroisiksi.

 

6 pointtia, miksi EXCENTR on porraspesujen ykkösvalinta

 

Useimmiten rappukäytävien yleisin lattiamateriaali on linoleum tai mosaiikkibetoni. Näiden lattiamateriaalien perussiivoukseen yksi parhaista, ellei jopa paras valinta on EXCENTR lattianhoitokone. Monipuolisella lattianhoitokoneella on lukuisia ominaisuuksia, joiden avulla rappukäytävien perussiivous sujuu helposti ja vaivattomasti. Alla 6 syytä, miksi EXCENTR on mielestämme porraspesujen ykkösvalinta:

 

1) Nelikulmainen muoto: muodon ansiosta laitteella pestään vaivatta myös seinänvierustat ja kulmat. Työ nopeutuu, kun et tarvitse muita laitteita tai työkaluja eri vaiheisiin.

2) Kierrosnopeus: EXCENTR lattianhoitokoneissa kierrosnopeus on 2850, mikä on huimasti enemmän kuin perinteisten lattianhoitokoneiden 150-180 kierrosta minuutissa. Kierrosnopeuden ansiosta sama työ hoituu 3-4 kertaa lyhyemmässä ajassa.

3) Kemikaalittomuus: Useissa tilanteissa laitteella voidaan pestä tai poistaa vahaa ilman kemikaalikuluja ja -haittoja.

4) Ergonomia: Hartioita kuormittava kiertoliike jää pois, kun työskentelet EXCENTRillä. Konetta on helppo ohjata vaikka yhdellä kädellä. 

5) Käyttöturvallisuus: Laite ei karkaa käsistä ja on näin ollen turvallinen ympäristölle. 

6) Ei tarvitse etsiä pistorasioita: Voit valita, haluatko lattianhoitokoneen verkkovirta- vai akkukäyttöisenä.

 

Perinteinen rappukäytävien peruspesu

 

Jos haluat siis poistaa vahaa tai kiillottaa ja syväpuhdistaa vahattomat portaat kemikaalittomasti, voit valita huolettoman EXCENTRin avuksesi. Jos olet epävarma, mitä laikkaa sinun kannattaisi missäkin tilanteessa käyttää, tee laatimamme rappukäytävän siivous-testi alla olevasta painikkeesta. Testin avulla selvität kuhunkin tilanteeseen sopivan ratkaisun. 

 

 

Lyhyesti tiivistettynä, jos haluat tehdä tehokkaan vahanpoiston, valitse runsaisiin vahakertymiin Extreme-laikka ja normaaleihin vahakertymiin kemikaaliton vahanpoistolaikka. Jos taas kohteesi portaissa ei ole lainkaan vahaa, porraspinnan ehostus käy parhaiten timanttilaikoilla. Katso tästä tarkemmat ohjeet. Timanttilaikoilla voidaan tehdä myös vahapinnan kunnostusta. Jos kohteessasi on vahattu lattia, johon on jäänyt kengänjälkiä tai muita painaumia, saat timanttilaikoilla pienen kerroksen vahaa pois jälkineen päivineen ja lopputulos on yhä kiiltävä. 

 

Tulevaisuuden rappukäytävien perussiivous?

Perinteisesti rappukäytävät, kuten monet muutkin kohteet, perussiivotaan huolellisesti 1-2 kertaa vuodessa, ja aikaansaatua tulosta ylläpidetään säännöllisellä siivouksella. Voisiko tulevaisuudessa tätä sykliä jotenkin kehittää? Mitä jos asiakas haluaisi hohdokkaan rappukäytävän vuoden ympäri? Miltä kuulostaisi tilanne, jossa rappukäytävä ajettaisiin timanttilaikoilla kerran kuukaudessa tai kahdessa? Tällä utopialla olisi ainakin seuraavat positiiviset seuraukset:

  • Loistokunto: Kun rappukäytävästä pidetään huolta timanttilaikoilla, lattiapinta kiiltää naarmuttomana läpi vuoden
     
  • Ei vahaa: Kun rappuset kunnostetaan esimerkiksi kuukauden välein timanttilaikoilla, niiden pinta ei enää tarvitse vahausta. Nykyään siirrytäänkin jo paljon vahattomiin lattiapintoihin, minkä vuoksi siivousliikkeet säästävät merkittävästi aikaa ja ympäristöä.
     
  • Pienempi perussiivoustarve: Kun lattiapinnat ovat kuukaudesta toiseen uudenveroiset, raskaiden perussiivousten tarve, ja etenkin niihin käytetty aika vähenee lähes puolella. 

 

Oli sitten sydäntäsi lähellä perinteiset porraskäytävien perussiivousmenetelmät tai uudet ylläpitävät käytännöt, parhaan lopputuloksen saat EXCENTR lattianhoitokoneilla ja niihin tarkoitetuilla timantti- ja vahanpoistolaikoilla. Katso tarkemmat tiedot alta.

 

 

Parhaat laitteet ja menetelmät rappukäytävien perussiivoukseen

 

Yleisimmin käytetty lattianhoitokone porrassiivoukseen EXCENTER 30-20+ 

Akkukäyttöinen lattianhoitokone EXCENTR 30-20+B

EXCENTR 40-25 lattianhoitokone

EXCENTR 40-25B akkukäyttöinen lattianhoitokone

Timanttilaikkaesite