Parkkihallien siivous

 

23.9.2020


Parkkihallien siivous
Suomessa on lukuisia parkkihalleja. Sellaiseen voi ajaa autonsa lähes kaikkien ostoskeskusten yhteydessä ja yhä useammissa taloyhtiöissä. Parkkihallien siivouksen kannalta erottelemmekin nämä kaksi ääripäätä toisistaan. Käymme tässä kurssiosiossa läpi, minkälaisia siivouskoneita kannattaa valita suurten ja lämpimien parkkihallien siivoukseen, ja toisaalta mitä on hyvä ottaa huomioon lämmittämättömissä, pienemmän luokan parkkihalleissa.Suuret parkkihallit


Suurilla parkkihalleilla tarkoitamme esimerkiksi kaupunkien katutasojen alle rakennettuja lämpimiä parkkitiloja, joiden kokoluokka on yli 20.000 m2. Tällaisiin halleihin kulkeutuu autojen renkaiden mukana katupölyä, hiekotushiekkaa ja loskaa. Etenkin talviaikoina hallit ovat kovalla kulutuksella, kun parkkiajat lisääntyvät ihmisten ajaessa autot pakkaselta turvaan. Usein myös lumipesun saaneet autot tuodaan sulamaan lämpimiin halleihin. Siivouskoneeksi tällaisiin kohteisiin valikoituukin luonnollisesti lakaisupesukone tai iso yhdistelmäkone. Molemmilla saadaan harjattua ja pestyä lattia, mutta lakaisupesukoneella ja yhdistelmäkoneella on yksi selkeä ero. Lakaisupesukoneella nimittäin voidaan työskennellä myös ilman vettä, eli käyttää konetta pelkkänä lakaisukoneena. Yhdistelmäkoneessa vesi on aina osa työskentelyä.


Usein suurissa maanalaisissa parkkihalleissa on jyrkkiä luiskia ja ramppeja. Tällaiset jyrkät ajokulmat asettavat koneiden vetomoottorit lujille. Akkukäyttöisillä siivouskoneilla on vaikeaa nousta jyrkimpiä ramppeja, jolloin ne joudutaan mutkitellen ajamaan ylös kuin käänteinen alppihiihtäjä. Tämän vuoksi suosittelemme polttomoottorikäyttöisiä lakaisupesukoneita jyrkkäramppisiin kohteisiin. Esimerkiksi dieselkäyttöinen lakaisupesukone jaksaa ajaa rampin kuin rampin vaivatta ylös. Hehtaariluokan halleissa myös ajoaika puoltaa dieselkoneiden käyttöä. Yhdellä tankkauksella voi yksi henkilö ajaa kahdeksantuntisen työpäivänsä alusta loppuun. Perinteisesti akkukäyttöisillä koneilla voidaan ajaa yhdellä latauksella noin puolet tästä ajasta.


Kauppakeskusten yhteydessä olevissa parkkihalleissa tarvitaan tiheää ja säännöllistä siivousta, jotta enin roska ja pöly saadaan poistettua ennen kuin se kantautuu kenkien mukana sisälle. Lian kantautuminen sisälle vaikuttaa välittömästi mm. liukuportaiden huoltoväleihin, vaihtomattojen vaihtotarpeeseen sekä lasipintojen pesuun. Parkkihallien siivoukseen valitaankin kestävä kone, jolla voidaan ajaa tehokkaasti vuodesta toiseen. Myös koneen huollon on oltava nopeaa. Alla hyviä esimerkkejä lakaisupesukoneista, joilla tälläkin hetkellä siivotaan useita Suomen parkkihalleja. Tutustu vaihtoehtoihin ja löydä omasi:


Tennant M30 lakaisupesukone

Tennant T20 yhdistelmäkone


Pienemmät parkkihallit


Pienempien parkkihallien, kuten muutamien perheiden muodostamien taloyhtiöiden hallit sekä muut kylmät hallit eivät puolestaan vaadi niin isoa konetta. Lämmittämättömiä parkkihalleja harvoin pestään talvisaikaan, jotta pesuvesi ei jäätyisi maahan ja aiheuttaisi onnettomuuksia. Tällaisissa kohteissa siivotaankin joko:

- Sylinteriharjaisilla yhdistelmäkoneilla silloin kun ei ole pakkasta tai

- Lakaisukoneilla ilman vettä vuoden ympäri


Yhdistelmäkoneet

Parkkihallien lattiat ovat useimmiten asfalttia tai betonia, mikä tekee niiden pinnasta huokoisen. Tällaisen pinnan peseminen yhdistelmäkoneella vaatii paljon vettä, jotta tulee puhdasta. Valitulla siivouskoneella onkin hyvä olla isot puhdasvesi- ja likavesisäiliöt , jotta käyttäjän ei tarvitse olla koko ajan täyttämässä ja tyhjentämässä niitä. Tässä tehokkaita yhdistelmäkoneita, joita olemme toimittaneet lukuisiin taloyhtiöihin tai keikkaluontoisiin parkkihallipesuihin vuosien varrella(huomaa myös vuokrausmahdollisuus, jos tarvitset konetta vain muutaman kerran vuodessa):

Tennant T500 yhdistelmäkone sylinteriharjoilla

Tennant T7 yhdistelmäkone sylinteriharjoilla

Tammiholma Tilapäinen - parhaat vuokrakoneet tilapäiseen tarpeeseen


Lakaisukoneet

Kuten jo mainitsimmekin lakaisukoneilla voidaan huolettomasti siivota parkkihalleissa ympäri vuoden, sillä ne eivät käytä vettä. Jos parkkihallissa on luiskia tai jyrkkiä ramppeja lakaisukoneet suoriutuvat näistä yhdistelmäkoneita paremmin, sillä niistä puuttuvat painavat vesisäiliöt ja niiden muodostama kitka ei ole yhtä suuri.

Lakaisukoneissa on hyvä ottaa huomioon myös pölynpoisto. Jos valintasi on lakaisukone, haluat hankkia sellaisen mallin, jossa on toimiva pölynpoisto. Jos tällaista ei ole, harjat irrottavat pölyn lattiasta ja se leviää ympäristöön. Jonkin ajan kuluttua sama pöly laskeutuu takaisin maahan. Pölynpoisto tarkoittaa siis sitä, että lakaisukoneen harjat on ympäröity pölykauluksella, joka imee paitsi roskat myös kaiken harjojen irrottaman pölyn tiiviisti pölysäiliöön. Hanki pieneen kohteeseen jokin seuraavista tehokkaista lakaisukoneista, joissa myös pölynhallinta on otettu huomioon:

Tennant 6100 lakaisukone

Columbus KS51BM45 lakaisukone