Historiallisten kohteiden siivous

 

24.9.2020


Siivous historiallisissa kohteissa
Historialliset kohteet, lähinnä museot, ovat tietyllä tapaa erittäin hienovaraisia siivouskohteita. Tällaisissa museoissa tai linnoissa, joissa säilytetään vuosisatoja tai -tuhansia vanhoja todisteita kulttuurimme historiasta, kukaan ei halua vahingoittaa epähuomiossa. Kuten näyttelykokoelmissa olevat esineet, niiden ympärillä olevat tilat kaipaavat hellää huolenpitoa.Sulkevatko hienovarainen ja tehokas pesu toisensa pois?


Museoissa ja muissa historiallisissa kohteissa yhdistyvät kaksi ristikkäistä asiaa. Toisaalta ovat herkät esineet, jotka pitäisi pitää hyvässä tallessa, mieluiten suojassa valolta, kosteudelta ja kosketukselta. Ja sitten ovat ihmiset, turistit ja kulttuurin ystävät, jotka tarvitsevat valoa nähdäkseen näyttelyn esineet, ja jotka jättävät jälkeensä likaa sekä pölyä tepastellessaan ulkokengissä näyttelytiloissa. Historiallisissa kohteissa kaivataankin usein tehokasta, mutta hienovaraista lattioiden pesua.

Museoiden lattioita täytyy pestä ja siivota, myös niitä, joiden päällä ovat ennen meitä kävelleet ritarit ja linnanneidot. Olemme kokeneet asiakkaidemme kanssa Excentr-menetelmän hyväksi tällaisissa kohteissa. Excentr-lattianhoitokoneet ovat neliskulmaisia, jolloin niillä voidaan puhdistaa lattiat aivan seinän vierestä sekä kulmista. Ne toimivat hieman eri tavoin kuin perinteiset pyörivällä liikkeellä varustetut lattianhoitokoneet. Ne nimittäin tuottavat 2850 värähtelyliikettä minuutissa. Tämän liikkeen sekä tasaisen painon ansiosta, laite irrottaa pinttynyttäkin likaa erittäin tehokkaasti, jopa ilman kemikaaleja. Esimerkiksi satoja vuosia vanhaa puulattiaa voidaan pestä Excentr-koneella. Tällöin edellä kuvatut ominaisuudet irrottavat lian lattiasta epätasaisuuksista huolimatta ja mikrokuitulaikkaa käyttämällä tämä irronnut lika kerätään talteen.


Historialliset taideteokset arkoja vedelle


Museoissa ja taidenäyttelyissä on usein esillä teoksia, jotka on taiteiltu eri materiaaleille. Etenkin vanhat paperit, pahvit, kankaat ja kipsi ovat arkoja kosteudelle. Tämän vuoksi esittelytiloissa mitataan säännöllisesti ilmankosteutta ja lämpötilaa erilaisilla laitteilla. Siivouksessa kuitenkin vesi on melko tärkeässä roolissa. Ilman vettä lattian puhdistaminen olisi lähinnä hiomista. Kosteudenaroissa kohteissa veden käyttöön kiinnitetään erityistä huomiota ja sitä pyritään käyttämään mahdollisimman vähän.

Excentr-menetelmässä vettä voidaan käyttää minimaalisesti ja saada silti aikaan puhdasta jälkeä. Halutessa vettä voidaan käyttää vain jopa 10 % perinteisen yhdistelmäkoneen käyttämästä vesimäärästä. Yhdistelmäkoneet kastelevat ensin lattian ja kuivaavat veden pois mennessään. Excentr-menetelmässä puolestaan kastellaan vain pesulaikka, eli lattialle ja sen rakoihin ei kaadeta vettä lainkaan. Vähäinen vedenkäyttö ei nosta merkittävästi huoneen kosteusmittarin viisaria ja taideteokset ovat turvassa.


Parhaat siivouskoneet historiallisiin kohteisiin


Excentr 55-35 lattianhoitokone (verkkovirtakäyttöinen)

Excentr 40-25 lattianhoitokone (verkkovirtakäyttöinen)

Excentr 30-20+ lattianhoitokone (verkkovirtakäyttöinen)

Excentr 40-25B lattianhoitokone (akkukäyttöinen)

Excentr 30-20+B lattianhoitokone (akkukäyttöinen)