Mitä on kemikaaliton siivous?

 

Kemikaalittomalla siivouksella tarkoitetaan ammattisiivouksessa (ja tässä artikkelissa) lattioiden puhtaanapitoa yksinkertaisesti ilman kemikaaleja, eli pesuaineita. Aiheesta puhutaan paljon ja menetelmiä kehitetään kohisten, sillä kemikaalittomuudesta seuraa paljon hyötyjä siivousliikkeen asiakkaalle, kuten:

 • Monissa tapauksissa parempi lopputulos, sillä kemikaaleista ei jää jäämiä lattiaan, jotka keräisivät likaa ja bakteereja.
 • Oman ympäristöystävällisyys-ohjelman toteutuminen ja ajantasaisen imagon ylläpito
 • Sisäilmaongelmat vähenevät ja sisäilman laatu paranee 
 • Perussiivouksia voidaan harventaa, kun ylläpitosiivouksen taso on parempaa

 

Loppuasiakkaan lisäksi kemikaalittomuudesta hyötyvät myös sen toteuttajat eli siivousliikkeet ainakin seuraavasti:

 • Erilaisten aineiden annosteluun ei tarvitse käyttää aikaa ja koulutusta.
 • Ei tarvitse varata tilaa tai odottaa kustannuksia kemikaalien varastoinnista ja kuljetuksesta. Myöskään pakkausten hävittämisestä ei tarvitse enää huolehtia. 
 • Siivoajien terveys ja työturvallisuus paranee, kun he eivät ole tekemisissä vaarallisten tai iholle haitallisten kemikaalien kanssa päivästä toiseen. 
 • Ajan säästö. Esimerkkinä mainittakoon esim. kemikaaliton vahanpoisto. Jos lattiassa oleva vaha poistettaisiin perinteisin menetelmin, pitäisi lattialle ensin levittää vahanpoistoaine, odottaa sen vaikuttavan ja alkaa tämän jälkeen vasta työstämään lattiaa mekaanisesti. Kemikaalittomassa vahanpoistossa nämä alkuvaiheet jäävät kokonaan pois.

 

Kemikaalit pois, mitä tilalle?

 

Kemikaalit voidaan nykytiedon mukaan jättää suurimmaksi osaksi siis kokonaan pois muutamia erityislikoja lukuunottamatta, kuten kalkkeumia. Jos nämä yllä listatut edut halutaan saavuttaa, miten kemikaalittomuudessa voi päästä alkuun? Markkinoilla on olemassa monenlaisia vaihtoehtoja, mutta rajaamme vaihtoehdot tässä kolmeen menetelmään, jotka me ja asiakkaamme ovat hyväksi havainneet:  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Excentr-menetelmä

 

Excentr-menetelmällä tarkoitetaan nelikulmaisia Excentr-lattianhoitokoneita sekä niihin tarkoitettuja laikkoja. Excentrin avulla voit poistaa vahaa sekä tehdä perus- ja ylläpitosiivousta. Menetelmä on erityisen hyvä epätasaisille lattiapinnoille, sillä laitteen värinäliike tunkeutuu lattialaattojen saumoihin tai kolikkolattian jokaiseen kohtaan huomattavasti tehokkaammin kuin pyöreänmuotoiset lattianhoitokoneet. Excentrin nelikulmainen muoto on eduksi myös kulmissa ja seinien vieruistoilla, jolloin sinun ei tarvitse pestä tai poistaa vahaa käsin tai erillisillä työkaluilla, vaan yksi laite riittää. Excentrin etuihin voidaan laskea myös sen helppo kuljettaminen kohteesta toiseen, sillä laitteet ovat melko kevyitä ja kompakteja. Erityinen vahvuus Excentrillä suhteessa muihin lattianhoitokoneisiin on sen huoleton ohjattavuus. Konetta voidaan hallita vaikka pikkurillillä ohjaten.

Valitse Excentr-menetelmä, kun haluat kemikaalittomasti:

 • Pestä epätasaisia lattiapintoja
 • Tehdä ylläpitosiivousta tai peruspesuja aina reunoja ja kulmia myöten yhdellä työkalulla
 • Poistaa vahaa tai siivota vaikeakulkuisia kohteita, kuten porraskäytäviä, julkisia kulkuvälineitä tai pieniä wc-tiloja.


Lue lisää Excentr-mentelmästä täällä
 

SupraShine-menetelmä

 

SupraShine-menetelmällä tässä tarkoitetaan SupraShine-timanttilaikkoja sekä osaamista käyttää niitä oikein. Timanttilaikkojen toimintaperiaate kemikaalittomassa siivouksessa on se, että ne asetetaan lähes mihin tahansa koneeseen, kuten yhdistelmäkoneeseen, tavalliseen lattianhoitokoneeseen tai Excentr-lattianhoitokoneeseen ja aletaan hioa lattiapinnasta aivan pientä kerrosta pois. Käytännössä kyse on pesemisestä, mutta mielikuvallisesti "hiominen" kuva tapahtumaa paremmin. Menetelmään käytetään hieman vettä, jotta lattiasta irtoava lika ja pöly sekoittuvat siihen, eivätkä lähde ilmaan leijumaan. Likavesi imetään sitten yhdistelmäkoneen tai vesi-imurin sisuksiin. Näin lattiasta irtoaa tehokkaasti pinttynytkin lika ja pienet naarmut. Kun lattiapinta ajetaan ensin edellä kuvatulla tavalla "auki" ja puhtaaksi, se täytyy vielä "sulkea", jotta se hylkii likaa jatkossa, eikä ime sitä itseensä. Kiillottuvien lattiamateriaalien kohdalla samalla lattiapinta myös kiillottuu kauniin kiiltäväksi, jolloin asiakkaasi ovat myös erityisen tyytyväisiä.

Jos teet ammattisiivousta, olet suurella todennäköisellä työskennellyt timanttilaikkojen parissa aiemminkin. SupraShine-timanttilaikat ovat tosin hieman tehokkaampia, kuin mihin olet yleensä tottunut. Paitsi, että SupraShine laikat ovat perustimanttilaikkoja noin 25 % pitkäkestoisempia ja jonkin verran edullisempia, niiden suurin eroavaisuus on se, että niillä voidaan saavuttaa parempi kiiltoaste. Valmistajan mukaan huomaat tämän eron noin kymmenessä päivässä. SupraShine timanttilaikat kiillottavat lattian perinteisiä laikkoja paremmin, sillä siinä olevat timantit ovat parempilaatuisia sekä tiheämmin kiinnitettyjä. 

Lue lisää SupraShine High Performance timanttilaikoista täällä

 

Valitse SupraShine-menetelmä, kun haluat kemikaalittomasti:

 • saada puhtaaksi minkä tahansa lattian, millä tahansa pyöreällä tai nelikulmaisella laitteella
 • olet tietoinen, mitä olet tekemässä ja minkälaiselle lattiapinnalle
 • kunnostaa erittäin pinttyneen tai likaisen lattian, jonka uusimista asiakkaasi jo kovasti pohtii

 

Perinteisten timanttilaikkojen lisäksi SupraShine menetelmään kuuluvat myös Hybridit, jotka ovat pieniä hartsimetallihiomalevyjä. Voit asettaa näitä levyjä mihin tahansa laikkaan yhdistelmäkoneesi alla ja työstää niillä pinttyneimmätkin liat, jälleen pelkän veden avulla. Asiakkaamme ovat saaneet Hybridien avulla puhdistettua ruokakauppojen mosaiikkibetonilattioista mm. mustetahroja, ruostejälkiä sekä pinttyneitä läikkiä hevi-osastolla.

Lue lisää SupraShine Hybrideistä täällä

 

ECH2O- menetelmä 

 

Olet varmasti kuullut aktiivivedestä, otsonivedestä sekä monenmoisesta tuotemerkistä samaan aiheeseen liittyen. Myös maailman johtavalla siivouskonevalmistajalla, Tennantilla, on ollut jo yli 10 vuoden ajan oma tuote näillä kemikaalittomilla markkinoilla. Esimerkiksi Ruotsissa erittäin kovassa suosiossa oleva ECH2O-menetelmä on Tennant yhdistelmäkoneen sisään rakennettu järjestelmä, joka muuntaa sähkön ja nanoteknologian avulla tavallisesta hanavedestä tehokasta puhdistusainetta. Näin ollen sinun ei tarvitse ostaa ECH2O-vettä erikseen mistään tai säilöä sitä, vaan laite valmistaa sitä samalla kun se pesee. 

Katso video: Näin Tennant ecH2O toimii

Tennant ECH2O-laitteet eivät myöskään ole joko-tai-ratkaisu. Toisin sanoen, jos sinulla on ECH2O-kone, voit tarpeen tullen käyttää myös kemikaaleja, jos vastaan tulee kohtia tai kohteita, joista menetelmä ei selviä. Tällaisia ovat mm. öljyiset ja rasvaiset lattiapinnat.
 

Valitse Tennant ECH2O-menetelmä, kun haluat kemikaalittomasti:

 • Pestä tehokkaasti mitä tahansa lattiapintaa, missä ei ole rasvaa tai öljyjä
 • Lisätä lattian kitkaisuutta eli pitoa, joka on hyväksi esim. trukkien renkaille varastoissa ja logistiikassa sekä mukavampaa aktiivisille liikkujille liikuntatiloissa
 • Pestä lattioita tavallisilla pesulaikoilla. Tennant ECH2O- ja timanttilaikka-menetelmät ajavat samaa asiaa, eikä ECH2O:lla ajettaessa suositella timanttilaikkojen käyttöä tai toisinpäin.

 

Kiinnostuitko kemikaalittoman siivouksen menetelmistä? Toivottavasti sait aiheesta uutta tietoa ja innostusta, sillä uskomme, että kemikaalittomuus on osa tulevaisuutta, joka on jo täällä. Se on hyväksi kaikille; loppuasiakkaille, siivousliikkeille sekä ympäristölle. Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää, neuvomme ja autamme mielellämme. 

 

Soita tai laita viestiä

 

Myyntipäällikkö

Etelä- ja Keski-Suomi

Antti Kärkkäinen
040 664 6545

Myynti

Etelä- ja Itä-Suomi

Eero Puro
040 748 6068

Myynti

Länsi-Suomi

Miika Huhtala
0400 770 295

 

Myynti

Pohjois-Suomi

Mika Jaara
040 621 6789

Myynti

Pohjanmaa

Vesa Korvola
040 088 2078