Eristä hitsausrobotti tehokkaasti imuhuuvalla

 

Hitsaussavujen poistaminen heti niiden syntysijoilla estää niitä leviämästä halliin kuin pieru saharaan. Mahdollisimman aikaisessa vaiheessa haitallisen savun poistaminen suojaa tehokkaasti sekä hitsaajaa, että muita hallissaolijoita.  Hitsaussavujen tehokkaalla poistamisella on useita hyötyjä, joista voit lukea tarkemmin artikkelistamme tämän linkin takaa.

Helpoin ja halvin tie hitsaussavun poistoon on imuvaunun tai kohdepoistoimurin hankkiminen. Aina tämä ei tule kuitenkaan kyseeseen. Teollisuudessa, jossa hitsattavat kappaleet ovat isompia tai käytetään robottihitsausta, on luonnollista valita imuhuuva hitsaushuurujen poistoon. Sinun kannattaa harkita imuhuuvaa myös silloin, kun hitsausalueen rajaaminen on muuten hankalaa, esim. jos se on keskellä hallia. Imuhuuvan avulla voit rajata hitsaustilaksi1,5 m2 - 30 m2 kokoisen alueen. 

 

Mikä tarkalleen on imuhuuva?

 

Imuhuuva on kuin jättimäinen liesituuletin, jonka avulla voit poistaa hitsauksesta aiheutuvat hitsaussavut turvallisesti ja estää niitä samalla leviämään ympäristöön. Imuhuuvalla ja siihen kuuluvilla verhoilla voit eristää ja alipaineistaa työalueen tehokkaasti. Jos käytät imuhuuvaa robottihitsauksessa, rajaat samalla fiksusti myös robotin työalueen, jolloin törmäämisiltä ja muilta vahingoilta vältytään. 

Jos katsotaan yllä olevaa kuvaa, voidaan nähdä, että kokonaisuus koostuu seuraavista osista:

 • Imuhuuvan yläosassa oleva harmaa nelikulmio, jossa on keltainen raita, on varsinainen imuhuuva, minkä voit asentaa hitsaustilan yläpuolelle joko roikkumaan katosta tai seisomaan lattialla omilla jaloillaan.
   
 • Jotta voit eristää ja alipainestaa työtilan ammattimaisesti, tarvitset lisävarusteena saatavia verhoja. Verhoista sinun tulee tietää kaksi asiaa. Ensimmäinen on se, että voit valita verhojen värin. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään sisustusjuttu, vaan jos haluat, että työtilasta voi nähdä ulospäin ja ulkoa sisään, voit valita läpinäkyvät verhot. Jos puolestaan imuhuuvan alla hitsaa robotti, saatat haluta, että kirkas välkkyvä valo ei häiritse muita samassa hallissaolijoita ja valitset värilliset verhot. Toinen asia verhoista on se, että saat niitä metritavarana. Tämä siksi, että voit jättää yhden sivun verhottomaksi, jolloin liesituulettimen alle mahtuu isompikin kappale tai pienemmän kokoluokan laitteessa hitsaaja voi työskennellä huuvan alla. 
   
 • Yllä olevassa kuvassa huuvan alla oleva työtila on hyvin valaistu. Kirkkaat työvalot saat myös tarvittaessa lisävarusteena, mutta jos tilassa työskentelee robotti, valoja ei tarvita.
   
 •  Tämä kokonaisuus tarvitsee toimiakseen puhaltimen, joka pyörittää koko hommaa. Puhallin tai imuyksikkö on nähtävissä kuvassa imuhuuvan oikealla puolella. 
   
 • Lopuksi tarvitset vielä putkiston, mitä kautta epäpuhdas ilma kulkeutuu ulos tai suodattimelle (ja jos palautat ilman takaisin sisätilaan, tarvitset sen suodattimen).

 

Tee-se-itse vs. valmis

 

Joskus asiakkaamme ovat innostuneet tekemään vastaavanlaisen imuhuuvan itse, tai teettäneet paikallisella peltisepällä. Itse tekeminen ja oman designin teettäminen on monessa asiassa toisinaan mukavaa, mutta ainakin yhden kerran näin toiminut asiakkaamme sanoi ääneen, että olisi kannattanut vaan ostaa Plymoventin imuvuuva valmiina. Tässä keräämämme syyt, miksi valmiina tilattu tehdasratkaisu on useimmiten paras ratkaisu:

 

1. Ajan säästäminen

Jos suunnittelet, toteutat, mittaat ja keksit pyörän uudelleen, siihen kuluu useimmiten aikaa huomattavasti kauemmin, kuin jos vain tilaisit valmiin ratkaisun suoraan varastosta. 

2. Savunpoisto koko huuvan alueelta

Perinteisesti huuvissa on tehokas poistoalue vain keskellä. FlexHoodissa innovatiivinen sisäkatto ohjaa imun sivuille ja reunoihin mahdollistaen tehokkaan poiston koko huuvan alueelta.

3. Tulipaloriskin minimointi

Jos hitsaussavun poistossa ei ole otettu huomioon turvallisuutta, saattaa putkistoon eksynyt kipinä sytyttää tulipalon matkallaan esim. suodattimessa. Tätä on vaikea havaita ennen kuin isompaa vahinkoa alkaa syntyä. Plymoventin FlexHoodissa on kipinäsuodatin, joka laskee tulipaloriskin minimiin.

4. Helppokäyttöisyys

Usein itsetehdyistä metallisuojista tulee erittäin painavia, mikä on hankalaa mm. liikuteltavuuden kannalta. Jos tilaat alumiinirunkoisen Flexhoodin, joka on 5,5 m x 5,5 m kokoinen, et jaksa nostaa sitä yksin, mutta se on huomattavasti kevyempi kuin vastaavankokoinen teräksestä valmistettu huuva. Lisäksi FlexHoodin kuljettaminen on helppoa, sillä voit koota ja asentaa sen helposti paikan päällä.

 

Haluatko eristää hitsausalueen yksinkertaisimmin imuhuuvalla?
 

Perehdy tarkemmin Plymovent FlexHood imuhuuvaan ja sen ominaisuuksiin. 

Soita tai laita viestiä rohkeasti meille, niin autamme sinua tekemään hitsaamisesta teillä mukavaa ja turvallista. 

 

 

Soita tai laita viestiä

 

Myyntipäällikkö

Etelä-Suomi

Petri Järvinen
0400 302 746

Myynti

Keski-Suomi

Janne Manner
045 114 1944

Myynti

Länsi-Suomi

Miika Huhtala
0400 770 295

 

Myynti

Pohjois-Suomi

Mika Jaara
040 621 6789

Myynti

Pohjanmaa

Vesa Korvola
040 088 2078