Miksi hitsaussavun poisto on tärkeää?

 

Aina, kun hitsataan, oli kyseessä sitten ihminen tai robotti, muodostuu ympäröivään ilmaan hitsaussavua/hitsaushuurua. Tämä savu koostuu hitsattavasta perusaineesta sekä hitsauksen lisäaineesta. Koostumukseen vaikuttaa myös käytetty hitsausmenetelmä ja se, miten hitsattava materiaali on aiemmin käsitelty. 

Aiemmin hitsaaja ehkä mietti materiaalista riippuen, kuinka tärkeää suojautuminen oli. Nykyään asia on tehty helpommaksi. Kansainvälisen syöpätutkimuslaitoksen mukaan kaikki hitsaushuurut ovat syöpävaarallisia. Yksinkertaisinta ja turvallisinta on siis suojata hitsaaja sekä muut samassa tilassa olijat kaikelta syntyvältä savulta. Hitsaussavun tehokkaalla poistamisella on monia etuja, kuten:

1. Terveys ja sairauspoissaolojen väheneminen: Kun hitsaajan ei tarvitse hengittää myrkyllisiä savuja ja kaasuja, hänen elimistönsä ja erityisesti keuhkonsa kiittävät. Hengityselinten ärsytys, hermostohaitat, keuhkosairaudet, metallikuume, astma ja keuhkosyöpä ovat vain osa sairauksista, joita myrkyllisten huurujen hengittäminen voi aiheuttaa. Ja kuten edellä mainittiin nämä haitat eivät rajoitu pelkkiin hitsaajiin, vaan kaikkiin muihin samassa hallissa oleskeleviin ja vieraileviin ihmisiin.

2. Alan tulevaisuus ja työvoima: Hitsausalan työnkuva on murroksessa robottien ja koneiden lisääntyessä. Samalla tekijöistä on pulaa, kun alalle tulijoita on yhä vähemmän. Kun korostat yritystäsi terveellisenä, turvallisena ja viihtyisänä työpaikkana, houkuttelet parhaimmat alalle valmistuneet luontevasti omaan talliisi. Tämä onnistuu luonnollisesti poistamalla lika ja saasteet heti mahdollisimman pian niiden synnyttyä, eikä vasta 15. päivä.

3. Säästöt laitteiden huolloissa: Hitsaussavu ei saastuta ilmaa vain silloin, kun hitsataan. Jos sitä ei poisteta koneellisesti, vaarallinen savu nousee hallin kattoon, josta se jäähdyttyään putoaa lattialle ja pinnoille. Tämä tekee tilasta epäviihtyisän ja likaisen, mikä on myös vaara itsessään. Kun pölyä ja likaa on joka paikassa, sitä löytyy myös esim. robotin antureista ja kameroista. Tämä taas aiheuttaa sen, että tällaisia herkkiä laitteita tulee huoltaa useammin, kuin siistissä työympäristössä olisi tarvetta. 

Lyhyesti sanottuna hitsaushuurujen poisto säästää aikaa ja rahaa sekä parantaa työnantajakuvaa ja ennen kaikkea ihmisten terveyttä.

 

Miten hitsaussavut poistetaan tehokkaasti?

 

Hitsaussavuista huolehtiminen on hyvä laittaa kuntoon niin pian kuin mahdollista, jolloin siitä ei juuri tarvitse enää murehtia. Se ei ole vaikeaa, vaan voit seurata alla olevaa nelivaiheista polkua maaliin.

 

1. Vaihe: Mieti todella, onko hitsaaminen ainoa vaihtoehto? Hitsaaminen on niin vaarallista syöpävaarallisen uv-säteilyn sekä hitsaushuurujen vuoksi, että sitä ei kannata tehdä huvikseen tai koska niin on aina tehty. Usein hitsaavassa teollisuudessa vastaus tähän kysymykseen on luonnollisesti myönteinen, jolloin jatketaan vaiheeseen kaksi.

kuvituskuva 2. vaihe

2. Vaihe: Poista syntyvät hitsauskaasut suoraan kohteesta eli niin pian kuin ne syntyy. Metsäpalokin on helpompi sammuttaa silloin, kun se on vielä ämpärivedellä tyrehdytettävissä. Sama on hitsaushuurujen kanssa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa poistat myrkyt huoneilmasta, sen parempi. Kohdepoistomenetelmät integroidaan mielellään työtilaan: esim. imupöytä, joka on työpöydän ja kohdepoiston yhdistelmä. Muita menetelmiä ovat imuvarret, jotka voidaan helposti sijoittaa lähelle hitsausta. Kohdepoistolaitteita, kuten imuvaunuja, on saatavana myös liikuteltavina versioina, jolloin ilma pysyy puhtaana myös jos hitsaaja liikkuu paljon tai jos hitsauspisteitä on useampia.

kuvituskuva 3. vaihe

3. Vaihe: Jos kohdepoisto ei ole mahdollista, seuraavaksi paras menetelmä on erottaa kohde muusta työtilasta ja alipaineistaa hitsattava alue. Tällöin hitsaussavuinen ilma poistetaan tehokkaiden suodattimien kautta takaisin sisäilmaan tai sitten kokonaan ulos. Imuhuuvat hitsausverhoineen, jotka sulkevat hitsausprosessit sisäänsä, ovat näissä oloissa hyvä ratkaisu. Imuhuuvan lähellä työskentelevät ovat suojassa, mutta sisäpuolella olijat tarvitsevat lisäksi henkilökohtaiset suojavarusteet, ellei ihmisen sijaan verhojen sisällä häärää robotti.

 

kuvituskuva 4. vaihe

4. Vaihe: Jos työkappaleet ovat liian suuria imuvarsilla katettaviksi, kokonaan eristettäviksi tai jos hitsaaja liikkuu koko ajan eri kohteiden välillä, kohdepoisto tai eristäminen eivät ehkä ole mahdollisia. Tällöin hitsauskaasujen taustapitoisuuden pienentäminen tuotantotiloissa yhdessä henkilökohtaisen suojauksen kanssa on paras menetelmä. Tällä lähestymistavalla työtilaan kerääntyneet savut kerätään ja suodatetaan tehokkaasti. 

 

Kaipaatko neuvoja tai vinkkejä?

Meillä on yli 20 vuoden kokemus hitsaussavujen poistosta ja työilman parantamisesta. Saat kauttamme helposti ratkaisut edellä mainittuihin vaiheisiin 2-4. Lisäksi saman katon alta löydät tehokkaat välineet lattioiden puhtaanapitoon. Kysy meiltä, niin mietitään yhdessä sinulle paras ratkaisu. 

 

 

 

Soita tai laita viestiä

 

Myyntipäällikkö

Etelä-Suomi

Petri Järvinen
0400 302 746

Myynti

Keski-Suomi

Janne Manner
045 114 1944

Myynti

Länsi-Suomi

Miika Huhtala
0400 770 295

 

Myynti

Pohjois-Suomi

Mika Jaara
040 621 6789

Myynti

Pohjanmaa

Vesa Korvola
040 088 2078