Tiedä, mistä kylpyhuonekalusteesi on valmistettu - yksi materiaali ylitse muiden

06.10.2023

Kylpyhuoneissa ja wc-tiloissa kuluu paljon vettä, ja siksi näissä kosteissa ja märkätiloissa kiinnitetään erityistä huomiota materiaalivalintoihin. Katsotaan, että vesieristeet, silikonit ja laatat ovat kaikki asianmukaisesti asennettu ja valmistettu. Mutta kiinnitätkö yhtä tarkkaa huomiota kalusteisiin?
 

Jos et halua, että täydellisen kylpyhuoneesi listat alkavat repsottaa tai allaskaapin kulma turvota silmiinpistävästi, lue tästä erilaisten materiaalien kosteudenkestävyydestä:

 

Yleisimmät märkätilojen kalustemateriaalit ja niiden vedenkestävyys

 

MDF  Puukuidusta valmistettu MDF-levy (medium-density fiberboard) on usein pinnotettu melamiinilla, maalilla tai viilulla. MDF:stä valmistetut kalusteet tai listat kestävät jonkin verran kostetutta, mutta turpoavat kastuessaan. Ne eivät kestä jatkuvaa roiskevettä, mutta niitä voidaan käyttää kosteissa wc-tiloissa ja kylpyhuoneissa, joissa ilmanvaihto on riittävä.

 

PINNOITTEET Pinnoitetuilla kalusteilla tarkoitetaan tässä lastulevyä, MDF- tai HDF-levyjä, joissa on esim. PVC-kalvo tai lakattu viilu. Tällaiset pinnoitukset lisäävät kalusteiden kosteuden kestävyyttä. Saumaton PVC-kalvo kestää jatkuvaa roiskevettä ja sillä pinnoitettuja kalusteita voidaan käyttää märkätiloissa. Jos pinnoite kuitenkin vaurioituu, on kaluste kosteudelle altis.

 

KOKOPUU Kokopuukalusteet kestävät kosteutta paremmin kuin kuitulevyistä tehdyt kalusteet. Ne on myös aina hyvä käsitellä kosteudenkestävällä lakalla. Kokopuukalusteet eivät kuitenkaan kestä jatkuvaa roiskevettä. 

 

METALLI Ruostumattomasta teräksestä tai alumiinista valmistetut kalusteet ovat vedenkestäviä. Myös maalatusta metallista tehdyt kalusteet kestävät jatkuvaa roiskevettä, kunhan maalipinta on ehjä. Maalatun pinnan vaurioiduttua alkaa myös metallirunko hiljalleen ruostumaan. 

 

PVC Polyvinyylikloridi on laajalti käytetty muovi. PVC-kalusteissa ei ole saumoja, ruuvinreikiä tai -kantoja. Ne on ympärimaalattuja. PVC:stä kokonaan valmistetut kalusteet ja listat kestävät 100 %:sesti kosteutta ja roiskevettä. Vaikka maalipinta vaurioituisi, kaluste ei altistu kosteudelle. PVC-kaluste on tarvittaessa uudelleenmaalattavissa.

 

Useiden hyötyjen PVC-kalusteet

 

PVC-kalusteiden kosteuden- ja vedenkestävyys on omaa luokkaansa ja PVC:stä valmistettuja kalusteita voikin huoletta sijoitella kylpyhuoneessa mihin vain, vaikka suihkun alle. Tämän lisäksi PVC-kalusteilla on useita muitakin hyötyjä, kuten 

 • Pitkäikäisyys
   
 • Käytön huolettomuus
   
 • Helppo puhdistettavuus
   
 • Laadukkaat materiaalit ja ensiluokkaiset komponentit
   
 • Työnsä tehtyään kalusteet jatkavat elämäänsä jakamalla jäljelle jääneen energiansa jätteenpolttolaitoksen kautta lämpöenergiana

 

Katso tästä Suomen kattavin vedenkestävä PVC-kalustevalikoima!