Metalliteollisuuden vaarat ilmassa: Neljä ratkaisua parempaan työympäristöön

08.05.2020

 

Metalliteollisuudessa ilmaan erittyy kaikenlaisia epäpuhtauksia, kuten hitsauskaasuja, hiontapölyä ja öljysumua. Hitsaajat sekä kaikki muut samassa tilassa olijat altistuvat näille vaarallisille ilmansaasteille. Pelkän hitsaussuojan käyttäminen ei suojaa hitsaushuuruilta.

 

 

Miksi ilmanlaatuun pitää kiinnittää huomiota?

  • Standardit: Erilaiset kansalliset ja kansainväliset standardit määrittelevät, kuinka paljon hitsaushuuruja/-partikkeleja hengitysilmassa saa olla. Työterveellisyyslaissa puhutaan HTP-arvoista eli haitallisiksi tunnetuista pitoisuuksista. Esimerkiksi Suomessa työntekijän hengitysilmassa saa kahdeksan tunnin ajan olla maksimissaan 5 mg/m3 rautapartikkeleja ja kromia (0, II, III) 0,5 mg/m3. Tarkemmin asiasta voi lukea Työterveyslaitoksen sivuilta.
     
  • Terveys ja sairauspoissaolojen väheneminen: Kun hitsaajan ei tarvitse hengittää myrkyllisiä savuja ja kaasuja, hänen elimistönsä ja erityisesti keuhkonsa kiittävät. Hengityselinten ärsytys, hermostohaitat, keuhkosairaudet, metallikuume, astma ja keuhkosyöpä ovat vain osa sairauksista, joita myrkyllisten huurujen hengittäminen voi aiheuttaa. Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) on luokitellut kaikki hitsaushuurut ja UV-säteilyn syöpävaarallisiksi (ryhmä 1).
     
  • Alan tulevaisuus: Hitsausalan työnkuva on murroksessa robottien ja koneiden lisääntyessä. Samalla tekijöistä on pulaa, kun alalle tulijoita on vähemmän ja vähemmän. Kun korostat yritystäsi terveellisenä, turvallisena ja viihtyisänä työpaikkana, houkuttelet parhaimmat alalle valmistuneet luontevasti omaan talliisi.

 

Neljä erilaista ratkaisua työympäristön parantamiseen

Ota haltuun alla olevat ratkaisut työntekijöidesi ja tuloksesi parhaaksi:

1. Paras hitsausmenetelmä käyttötarkoitukseesi: Varmista, että nykyinen hitsausmenetelmä on juuri sinun käyttötarkoitukseesi paras ja harkitse mahdollisesti vaihtoehtoista hitsausmenetelmää. Lisäksi työstettävän materiaalin pitäisi olla puhdasta, öljytöntä, ilman pinnoitetta tai ruostetta yms. Valitettavasti tämä ei useinkaan riitä takaamaan turvallista työympäristöä, vaan vaaditaan lisätoimenpiteitä.

2. Kohdepoisto: Harkitse hitsauskaasujen poistoa suoraan kohteesta. Vain kohdepoisto suojaa hitsaajaa ja estää hitsauskaasujen kerääntymistä ja leviämistä ympäröivään työtilaan. Kohdepoistomenetelmät integroidaan mielellään työtilaan: esim. imupöytä, joka on työpöydän ja kohdepoiston yhdistelmä. Muita menetelmiä ovat imuvarret, jotka voidaan helposti sijoittaa lähelle hitsausta. Plymoventillä on täysi sarja varusteita joilla järjestelmä räätälöidään tarpeidenne mukaan. Elementteinä ovat helppokäyttöisyys, joustavuus, energiankulutus ja alhainen melutaso.

3. Erota kohde muusta työtilasta: Jos kohdepoisto ei ole mahdollista, seuraavaksi paras menetelmä on erottaa kohde muusta työtilasta eli alipaineistus. Imuhuuvat hitsausverhoineen, jotka sulkevat hitsausprosessit sisäänsä, ovat näissä oloissa hyvä ratkaisu. Imuhuuvan lähellä työskentelevät ovat suojassa, mutta sisäpuolella olijat tarvitsevat lisäksi henkilökohtaiset suojavarusteet.

4. Prosessi-ilmanvaihto ja henkilökohtainen suojaus: Jos työkappaleet ovat liian suuria imuvarsilla katettaviksi tai jos hitsaaja liikkuu koko ajan eri kohteiden välillä, kohdepoisto ei ehkä ole mahdollinen. Tällöin hitsauskaasujen taustapitoisuuden pienentäminen tuotantotiloissa yhdessä henkilökohtaisen suojauksen kanssa on paras menetelmä. Tällä lähestymistavalla työtilaan kerääntyneet savut kerätään ja suodatetaan.

 

Jos haluat keskustella aiheesta lisää

Jos haluat kysyä aiheesta lisää tai varata ilmaisen kartoituskäynnin, ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijaamme:

Petri Järvinen
0400 302 746
petri.jarvinen@tammiholma.fi

Meillä on pitkä kokemus suunnittelutyöstä ja laadukkaista poisto- ja suodatusjärjestelmistä. Tarkemmin tuotteisiimme voit tutustua täällä.